Artikler

Hvert år når vi nærmer oss jaktstart for revejakta dukker de samme spørsmålene opp på Facebook om hvilke fløyter som er best, hvilke lyder som gir best resultat på sommeren, hva er den beste vinterfløyta, er det noe fløyte som passer bra i skogsterreng, når på døgnet er det best etc. Det kommer mange ulike svar, og alle svarene kommer kanskje ikke fra jegere med like mye erfaring når det kommer til lokkejakta, så jeg tenkte jeg skulle notere ned det jeg synes er de viktigste tingene her.

Jeg har nå lokket rev både sommer og vinter i snart 10 år, og har skutt nesten 200 rev på lokk. Jeg har i tillegg snakket mye lokkejakt med en rekke ivrige lokkejegere både i Norge, Sverige og Finland, så jeg føler at de erfaringene jeg har gjort meg kan hjelpe andre til å øke sjansene for å lykkes med å felle flere rev under denne utrolig spennende jakta.

FLØYTER  SOMMER: Den vanligste "feilen" blant de som skal prøve sommerlokking av rev er at de tror musepip er den mest effektive lyden. Dette stemmer IKKE!!! Musepip er absolutt ei fløyte jeg alltid har med ut på en lokkepost på sommeren, men på grunn av den begrensede rekkevidden til ei musefløyte, så vil det være andre fløyter som er MYE bedre jevnt over. Her skal jeg liste opp de lydene jeg mener vil få fram mest rev på sommeren:

1. Rådyrkillingskrik. Uten tvil den SOLEKLART mest effektive lyden til lokking på sommeren.Jeg skyter så mye som 80 % av alle revene på sommeren på denne lyden. Jeg husker hvertfall 10-12 ganger da jeg har lokket på rev jeg har sett ute på jorder, som ikke har reagert overhodet på muespip eller fugleskrik, men som kommer som raketter på første blås på rådyrkillingskriket. Ofte kommer hele kullet rasende samtidig på denne lyden. Voksne rever kommer selvsagt også. Om det ikke finnes rådyr i området ditt betyr ingenting, da reven reagerer instinktivt på slike lyse klagende toner. De aller fleste ungrevene jeg skyter har jo heller aldri hørt noe rådyrkillingskrik tidligere i livet sitt.

Fløyta jeg bruker til å lage denne lyden er Demmel Rådyrlokk. Til de som ikke jakter rådyrbukk i tillegg til rev anbefaler jeg heller å kjøpe den billigere fløyta Red River Fox, da du får det samme killingskriket på den, men denne fløyta er ikke like fin på de andre lydene vi bruker under lokkejakt på rådyrbukken.

2. Skada fugl. Dette var favorittlyden min før jeg kom på at jeg skulle teste killingskrik. Jeg har flere ganger skutt 3 rever på samme post med denne fløyta. Mange har fortsatt denne lyden som sin favoritt. Her finnes det flere ulike fuglelyder man kan lage. To meget enkle fløyter er Demmel fugleskrik, og Red River Allround, se instruksjonsvideoene under fløytene i nettbutikken for å se hvor lett du lager de ulike fuglelydene. Demmel fugl er mer ei rein sommerfløyte, mens Red River Allround også kan brukes til hareskrik til vinterlokkinga.

Fuglefløyta som har størst rekkevidde, og som i tillegg til å være meget bra på sommeren også egner seg godt som en startlyd når du sitter på en vinterpost og gjerne vil ha fuglelyder som går litt lenger enn det du trenger på sommeren, så er Syco fløytene det beste alternativet. Disse fløytene krever litt mer trening, men når man mestrer disse så er det to vanvittig effektive fløyter. Ulf Lindroth har denne fuglelyden som sin favoritt. Om du velger Twisted Syco eller Syco Tweety er egentlig hipp som happ, men personlig synes jeg Syco Tweety er den enkleste av de to å bruke. Disse fløytene kan det også lages hareskrik på , så akkurat som Red River Allround er dette fløyter som er effektive gjennom hele sesongen.

3. Musespip. Som jeg har nevnt tidligere er det mange som tror at det er musepip som er den beste sommerlyden. Musepip er en meget effektiv lokkelyd så lenge reven hører lyden, men problemet til en musefløyte er jo at den ikke går mer enn max 3-400 meter. Jeg starter alltid en lokkepost på sommeren med ei musefløyte. Hvis reven er så nærme at den hører musa så kommer den ofte, men ikke alltid. Lokking på rever man ser gir veldig god læring, da man kan se hvordan de reagerer på de ulike lydene. Som nevnt tidligere har jeg ofte lokket fram rev på killingskriket som ikke har reagert på musepipen, men det har også vært motsatt at reven ikke har brydd seg om killingskriket, men har kommet med en gang på musa. Det er derfor viktig å ha en 3-4 ulike fløyter på sommeren, så du har muligheten til å variere.  Det finnes en rekke ulike musefløyter å få kjøpt, men jeg er ikke i tivil om at den mest effektive er Trøndermusa. Grunnen til at den er så god er at den har lengre rekkevidde enn de andre musepipene jeg prøvd. Trøndermusa låter ikke like ekte som Demmel musepip, men den låter mye mer ekte enn musepiper du trykker på, som får mer lyden som ei badeand, hundeleke etc, og den låter ekte nok og går i tillegg dobbelt så langt som de fleste andre musefløytene noe som gir mye større sjans for å få inn rev. Musefløyter virker som regel best på nyslåtte jorder, men også der er faktisk rådyrkillingskrik et par hakk bedre. 

4.Hareskrik. Hareskrik bruker jeg i veldig liten grad på sommeren. Grunnen er at valper gjerne kan være litt skeptiske til de kraftige og grove lydene. Noen ganger kan mer forsiktige og lyse hareskrik gi resultater, og gjerne hvis det er mye vind som lager lyd i busker og lauv, og du føler at du vil ha en lyd som er litt kraftigere enn killing, fugl og mus. Voksne rever kommer selvsagt like godt på hareskrik som de gjør på vinteren, men jeg bruker altså nesten kun fløyter på sommeren som valpene også foretrekker. Skal man bruke hareskrik på sommeren kan forsiktige lyder med Red River Fox eller Syco Tweety være aktuelle.

FLØYTER VINTER: På vinteren er det ikke like viktig å ha mange ulike fløyter som på sommeren. Sommerreven er ikke like sulten som vinterreven, så den virker litt mer kresen på at den må høre rett type lyd for at den skal komme. For vinterlokkinga er føreforholdene, postvalget og det å komme seg så stille som mulig på post kanskje de aller viktigste faktorene. Men det er jo heller ikke helt uvesentlig hva slags lyder man lokker med. Jeg lokker stort sett kun med to ulike hareskrikfløyter på sommeren, pluss at jeg har med ei fuglefløyte og en musepip for spesielle situasjoner som kan oppstå.

1. Realistiske Hareskrik Jeg starter nesten alltid en vinterpost med ei fløyte som lager et så realistisk hareskrik som mulig. Denne lyden er veldig skjærende og desperat og virker til å ha en ekstra god effekt på revene. Tidligere brukte jeg ei fløyte som het Dan Thompson PC2, men da den er laget av trevirke, ble det endel problemer med den i kulda. Jeg bruker nå ei fløyte som lager samme lyd, men som er laget i plast Red River Allround

2. Kraftige Hareskrik I løpet av de siste to årene har jeg forstått at jeg har gått glipp av mange lokkerever de første årene jeg lokket rev på vinteren, av den grunn at jeg ikke har avsluttet lokkepostene med ei fløyte som går så langt som mulig. Jeg trodde at den kraftige fløyta kun var nødvendig hvis jeg var lanbgt til fjells eller langt til skogs, men de siste to årene har den gitt meg mange ekstra rever på vinteren også i jordbrukslandskapet. Fløyta jeg avslutter lokkeposten med heter Long Range Bandit. Denne gir ikke like realistiske hareskrik, men på grunn av at den går mye lengre så trekker den uansett inn mange ekstra rever i løpet av en lokkesesong. 

3. Fugleskrik Noen ganger dumper man over rev også på vinteren som ikke har oppdaget jegeren først. Det er selvsagt mye vanligere at reven hører en på langt hold på skareføret enn på sommere når man sniker rundt i sokkelesten på barmark. Et par ganger har jeg sett at disse revene ikke har brydd seg om hareskriket, men har kommet når jeg har tatt fram fugleskrik med Syco Tweety eller Red River Allround. Det hadde nok kanskje vært smart å startet hver vinterpost med 5 minutter med fugleskrik, så kanskje man får inn noen ekstra rever som er skeptiske til hareskriket. Hvis man har bommet på eller skremt en rev under lokking med hareskrik, så kan det også være veldig lurt å prøve samme post med fugleskrik noen dager seinere.

4. Musepip Trøndermusa kan være aktuelt å bruke hvis du får lokket inn en rev på hareskrik, som ikke vil komme helt fram. Skifter du da over til musepip kan du få den fram de ekstra meterene du trenger for å få en skuddsjans.

FLØYTER I PARRINGSTIDA:  I parringstida er det en mulighet til å prøve en helt annen type fløyter, nemlig de som etterligner brunstlydene til reven. Denne lokkinga er kanskje den mest spennende av all revelokking, da reven faktisk svarer deg når den er på tur inn på lokkelyden.

1. REVESKRIK Det finnes noen ulike fløyter som er laget for å etterligne de ulike lydene revene bruker under brunstperioden, men den som kanskje lager de mest realistiske lydene er faktisk ei fløyte som er laget for å lokke kalkuner i USA. Storfangst reveskrik krever litt trening for å få til alle lydene, men noen av lydene er ganske enkle å få til med en gang. Flere av mine kunder har Demmel revebrunstfløyte som sin favoritt i parringstida, men personlig har jeg ikke fått like bra taket på den fløyta.

 

HVORDAN SKAL JEG LOKKE I FORHOLD TIL VINDRETNING: Reven kommer inn på lokkelydene ulikt etter hva slags lyd det er som lages. Når en rev hører et hareskrik, så vil den stort sett være litt skeptisk og forsiktig når den komme mot lokkelyden. Den vet at det er en grunn til at haren skriker, og det kan være en ulv, ei gaupe, en kongeørn eller kanskje en rev som er dobbelt så stor som seg sjøl. Reven velger derfor stort sett å runde rundt og prøve å få vinden av det som driver og dreper haren, og dermed er det avgjørende for jegeren å ha god oversikt i den retningen vinden blåser. Sitter du riktig skal du sitte slik at du klarer å oppdage reven i det den kommer ut i åpent lende på vei for å prøve å få lukta av det som skader haren. Og du skal altså klare å skyte reven før den kommer helt fram til lukta av deg. Vind i ryggen eller fra sida avgjøres av den enkelte posten, men reven skal ikke ha mulighet til å gå dekt av skog helt fram til der lukta di blåser.

Når reven hører lokkelydene vi stort sett bruker om sommeren, så bryr ikke reven seg om å runde rundt på vinden. Musepip, skada fugler, rådyrkillinger er ikke like brutale og voldsomme lyder som et hareskrik,  og reven er ikke like skeptisk. Den kommer derfor ofte rusende i full fart fra der den er når den hører lokklyden. Derfor fungerer det absolutt best å lokke med vinden i ansiktet mot der du tror reven oppholder seg når du lokker med slike fløyter.

FLØYTER I TETT SKOG: Når man sitter i tett skog og man ikke har mulighet til å oppdage reven på langt hold, så vil det være veldig vanskelig å få noe særlig suksess med ei hareskrikfløyte, da den har altfor god mulighet til å få lukta av deg på langt hold inne i skogen før du har sett at det har vært rev på tur inn på lokken. Bruk derfor sommerfløytene, og lokk helst når det er så vindstille som mulig. Da har du god sjans til å få lokket reven så nære at du klarer å oppdage den i skogen og får skutt uten at reven har fått lukta av deg først.

 

HVOR LENGE BLÅSER MAN I HVER FLØYTE? På sommeren blåser jeg ikke lenge i hver fløyte på en lokkepost. Jeg har sett så mange ganger at så fort du treffer den lyden som den reven vil komme på så kommer den styrtende på første lokketonen. Den kan ignorere musefløyta di i 10 minutter, bry seg null om fuglefløyta i 15 minutter, men på første blåset med killingskriket så kommer den i full fart. Derfor blåser jeg sjelden mer enn 5 minutter med hver enkelt fløyte før jeg bytter til neste lyd. Jeg starter alltid med den fløyta med kortest rekkevide, før jeg jobber meg videre med kraftigere og kraftigere fløyter. Rev på sommeren er ikke like villig til å løpe veldig lange avstander på lokkelydene, det er også en grunn til at det ikke er noe poeng å blåse veldig lenge med hver enkelt lyd.

På vinteren er reven mye mer sulten etter mange måneder i laussnø og kulde, så når først skaren kommer er den villig til å løpe langt for å få tak i en hare. Jeg blåser stort sett 8-10 minutter med første hareskrikfløyta, før jeg avslutter med 8-10 minutter med det kraftigste hareskriket. Så drar jeg videre og prøver en ny post.

HVOR OFTE BLÅSER MAN I FLØYTA PÅ POST? Har du en oversiktlig post så kan du egentlig blåse så mye du orker, bare du husker på å trekke pusten innimellom. Lokk 30-40 sekunder, sitt og kikk 10-15 sekunder. De gangene revene stopper på tur inn mot lokkeposten er når jegeren slutter å lokke fordi han skal flytte rifla og gjøre seg klar til skudd for eksempel. Når man starter å lokke igjen så begynner revene å løpe mot lokkelyden igjen, man får altså ikke lokket for mye som noen er redd for. Er det for lange pauser på flere minutter mellom hver gang du lokker, så vil mange rever miste interessen og ikke komme fram til posten.

Har du en uoversiktlig post kan det lønne seg å blåse litt kortere perioder på 10-30 sekunder og heller ha litt lengre pauser der du sitter og kikker etter rev på tur inn. Lokk 10-30 sekunder, sitt og speid 20- 30 sekunder.

NÅR PÅ DØGNET ER DET BEST Å LOKKE? På sommeren kan man lokke mange timer hvert døgn, da det er lyst store deler av natta. Jeg starter ofte rundt 2130 og fram til 2330, også kan en lokke fra 03-08 på morran igjen. Tidspunktene vil variere etter hvor i landet du er i forhold til lyset.

På vinteren er første posten på morran og siste posten på kvelden desidert best, da reven er lettest å få fram i tilknytning til den mørke perioden av døgnet, pluss at det er mindre forstyrrelser fra folk grytidlig om morran og seint på kvelden.

HVILKE VÆRFORHOLD ER BEST FOR REVELOKKING? På vinteren er det helt avgjørende å unngå å lokke når det er mye laussnø, bare 20-25 cm laussnø gjør jakta mye dårligere. Du ødelegger bare for deg sjøl hvis du lokker under dårlige forhold, da kommer ikke reven når du til slutt lokker under bra forhold seinere på sesongen heller. Skareføret er desidert best, eller barmark. 

Sterk vind er heller ikke bra, da reven ofte får lukta av deg på langt hold, og lokkelydene går veldig kort i vinden.

Kraftig regnvær er heller ingen fordel.

Klarvær og relativt lite vind er det beste lokkeværet.

HVA SLAGS UTSTYR TRENGER MAN I TILLEGG TIL LOKKEFLØYTER? I tillegg til fløytene er en god tofot det aller viktigste under revelokking. Revene er veldig små blinker, innimellom kan det bli ganske lange hold og man får en voldsom spenning i kroppen nnår en ser en rev på tur inn på fløyta. Sjansene for å bomme er meget store uten tofot. Uten tofoten jeg bruker hadde jeg garantert mistet 20-30 % av alle revene jeg har skutt, hvis ikke flere. Stoney Point tofoten er genial til denne jakta.

Kamuflasje er ikke like avgjørende, men man får nok skutt noen ekstra dyr i løpet av et alngt og aktivt jegerår, men her kommer det an på hvor mye penger man har tenkt å bruke. Må man velge så er det viktigere med en god tofot enn kamuflasje. Sjøl bruker jeg X3M1 dressen og er meget godt fornøyd med den til både rev, rådyr, due, gås og kråke.

En god håndkikkert er alltid en fordel å ha med, særlig til sommerjakta når det ofte blir litt snikjakt mellom postene. Swarovski håndkikkertene er overlegne her, kostbare, men her får man hva man betaler for.

 

Skitt lokkejakt,

Hilsen Tor Ola Dehli